Az a bizonyos levél – 1. német órám

Csupán egy jó könyvet kerestem, mást is találtam, nyelvtanulásba kezdtem és egy új barátra tettem szert. És igen, az egész egy levéllel kezdődött. Szóval kezdjük is az elején.

Könyvcserés telefonfülke

A városomban ki van helyezve pár könyvcserés telefonfülke. Ezt úgy kell elképzelni, hogy fogták a régi, leharcolt, már senki által nem használt telefonfülkéket és elhelyeztek benne polcokat, illetve azokra könyveket. Ezeket a könyveket bárki elviheti, annyi a feltétel, hogy tegyen be a helyére egy másik könyvet. 

Már ezer éve tervezgettem, hogy megnézem a hozzánk legközelebb eső ilyen telefonfülke kínálatát. Rá is szántam magam egy szép keddi napon, munka után arra kanyarodva, szatyromban 3 otthoni könyvvel. Nagy örömömre találtam két könyvet is, az egyiket ismertem, egy klasszikus, a másik pedig nagyon megtetszett a borító, illetve a fülszöveg alapján.

Annyira, hogy otthon vacsikészítés közben el is kezdtem olvasni. Illetve kezdtem volna, ha a kinyitás után nem pottyant volna ki belőle egy összehajtott papírlap. Széthajtva gyönyörű kézírásos levelet pillantottam meg és hiába voltam szörnyen kíváncsi a tartalmára, sajnos csalódottan kellett szembesülnöm vele, hogy német nyelvű… 

Én és a német nyelv

Utoljára általános iskola alsóban volt említésre méltó kapcsolatom a német nyelvvel. Az elején azt gondoltam megoldom magam, a google fordító segítségével, de hamar beláttam, hogy ez nem olyan egyszerű feladat. Másrészről időrablónak éreztem, lassan haladtam, ami rendkívül hamar elvette a kedvem az egésztől. Aztán jött, az ötlet, hogy van nekem ám pár németes barátom, akik jó eséllyel tíz perc alatt lefordítják nekem az egész levelet. Így is lett, megkértem egy barátnőm, akinek hála hamarosan ott volt előttem a levél magyarul, számomra is értelmezhetően. A levelet egy fiatal, korombeli lány írta és úgy tűnik levelezőpartnert keresett. Ezek szerint aki a leadta a könyvet a fülkébe, vagy meggondolta magát és mégsem akart levelezni, vagy teljesen véletlen a leadott könyvben felejtette a levelet. Nekem viszont nagyon megtetszett ez a lehetőség, egy levelezőpartner, igazi postai levéllel a mai világban, olyan bohém gondolatnak tűnt. És a csaj is tök szimpatikus volt a levele alapján. Komolyan fontolgattam, hogy vissza kéne írnom neki. 

Itt jött a gond, német nyelvtudás nélkül mégis hogy kezdjek neki egy német levelezésnek?!

Természetesen nem olyan fából faragtak, akit ilyen apró nehézség el tud tántorítani. Ha egyszer a fejembe vettem, hogy lesz egy levelezőpartnerem, akkor ha törik, ha szakad lesz is! 

Nyelvtanulás kezdete

Elkezdtem kezdőszintű német tartalmakat nézegetni youtubeon. Egy plusz nyelv megtanulása csakis előny lehet, abszolút jó befektetésnek gondolom, legyen az az időm, vagy akár a pénzem. Ráadásul a német nyelv sosem állt távol tőlem, anyukám németes volt és szomorkodott is, mikor gimiben nem azt választottam második nyelvnek. (Akkor a francia jobb ötletnek tűnt, nem mintha azóta bánnám.)

Legtöbbször egy youtube csatornát néztem, a Lupán Német Onlinet.

Így találtam rá Lupán Ágnes oldalára. Kezdésnek elolvastam pár ingyenes tartalmat az oldaláról, aztán emeltem a téten és megvásároltam egy könyvet a webshopban. Annyira tetszett a könyv stílusa, maga a módszer, hogy elhatároztam becsatlakozom egy online tanfolyamra. És a többi már történelem, ahogy mondani szokták 🙂

A csoportos német órák mellett, egyébként tartanak egyéni órákat is, ami számomra nagyon hasznos volt. Az összes olyan szót, vagy kifejezést, esetleges szlenget amit nem értettem a levelekből, de nem a csoportban szerettem volna megkérdezni, azt itt, az egyéni órákon megtehettem. 

Új külföldi barát

Szóval igen, sikerült felvennem a kapcsolatot a német barátnőmmel (így fél év levelezés után, bátran nevezem barátnőmnek). Kisebb, nagyobb nyelvi bakik azért természetesen voltak részemről, de a megértés valahogy mindig sikerült mindkét részről 🙂

Ez a kis sztori megint csak azt bizonyítja számomra, és azért is írtam le, hogy másokat is arra bátorítsak, hogy új dolgokat kipróbálni, akár az elejéről megtanulni valamit x évesen sem ciki, sőt! A legtöbb esetben csupa jó dolog származik abból, ha magadba fektetsz be, a tudásodba, illetve kapcsolatok építésébe. Úgyhogy hajrá! Legyél kíváncsi, próbálj ki új dolgokat, feszegesd a határaid, tegyél szert új képességekre, megéri. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük